Vi hestetøser er ofte på udkig efter en ny ven, når vi køber hest. Men hvis ikke vi ser os for og i stedet forelsker os i deres store brune øjne, kan det let gå hen og blive en meget dyr investering.
Køb og salg af heste er rent juridisk omfattet af købelovens regler, men igennem det seneste årti er der vedtaget flere love specifikt for heste, som købere især efter handlens indgåelse bør være opmærksom på.
Et ordsprog siger, at man skal kysse mange frøer, før man finder prinsen - det samme gør sig gældende for prinsens ”hvide hest” – man skal med andre ord se og prøve flere heste, før man beslutter sig for, hvilken hest man vil købe. Det er en god idé at forventningsafstemme med sælger. Tag en snak med sælger om, hvad hesten skal anvendes til og hvad dine forventninger generelt er.
Det følger af købeloven, at køber har en undersøgelsespligt. Det betyder, at køber har pligt til at undersøge hesten nøje inden handlen, ellers vil køber ikke efterfølgende kunne gøre sælgeren ansvarlig for skjulte fejl og mangler. Som køber bør man lade en dyrlæge undersøge hesten grundigt, inden man køber hesten og som et led deri bør identiteten af hesten bekræftes. Alle heste skal efter 31. december 2011 have et hestepas. For at få udstedt et pas skal hesten være mærket, og det vil ved hjælp af chip eller brænde/fryse-mærke være muligt for dyrlægen at sikre, at papirer og hest passer sammen.
Køber bør være til stede ved undersøgelsen og selv have valgt og betalt den dyrlæge, som gennemfører undersøgelsen. Dyrlægen anvender ved sin kliniske undersøgelse af hesten et specielt skema som sikrer, at hesten gennemgås grundigt. Alt efter prisklasse og forventet anvendelse af hesten, kan den ”normale” handelsundersøgelse suppleres med en røntgenundersøgelse.
Skulle hesten efterfølgende vise sig at lide af en skjult mangel, som dyrlægen burde have opdaget ved sin undersøgelse, vil køber kunne rejse et erstatningskrav over for dyrlægen, såfremt denne har handlet ansvarspådragende.
Hvis hesten viser sig at have en skjult fejl eller mangel som køber vil gøre sælger ansvarlig for, er det vigtigt, at køber reklamerer rettidigt over fejlen/manglen over for sælger og at dette sker rettidigt. Der findes to frister, som begge skal være overholdt. Et salg mellem to private parter kaldes et "civilkøb", og her skal køber reklamere over for sælger ”uden ugrundet ophold”, mens reklamationsfristen i et forbrugerkøb – dvs. hvor sælger er erhvervsdrivende og køber forbruger – er senest to måneder fra konstateringen. Den absolutte reklamationsfrist er 2 år og løber fra det tidspunkt hvor hesten er leveret/afhentet. Efter dette tidspunkt er køber som udgangspunkt afskåret fra at gøre skjulte fejl eller mangler gældende over for sælger.
Når hesten er undersøgt og godkendt af dyrlægen, bør der laves en skriftlig købekontrakt, hvor vilkårene for handlen fremgår. Der findes på nettet flere forskellige fortrykte købekontrakter, som kan købes eller downloades gratis. Det anbefales, at man kontakter en advokat, såfremt de sædvanlige vilkår fraviges – eller hvis man er i tvivl.
Ofte vil køber afhente hesten hos sælger og betaling af hesten bør – i overensstemmelse med købelovens regler – ske samtidig hermed.
Samtidig med, at hesten hentes, vil risikoen for dennes hændelige undergang også overgå til køber. Det betyder, at hvis der utilsigtet sker noget med hesten efter det tidspunkt, hvor køber har fået træktovet i hånden, så bærer køber risikoen, eksempelvis hvis hesten kommer til skade og i værste fald må aflives. Køber vil da ikke kunne kræve sine penge tilbage fra sælger. Det er derfor vigtigt, at køber allerede ved afhentning af hesten har tegnet en forsikring på denne. Mange af de store forsikringsselskaber udbyder hesteforsikringer, men der findes også specifikke selskaber for hesteforsikring. Ofte vil forsikringsselskabet kræve en kopi af den handelsundersøgelse, som dyrlægen har foretaget, forinden forsikringen kan tegnes. Der findes mange forskellige former for forsikring, herunder livsforsikring, uanvendeligheds-forsikring og sygeforsikring. Tag en snak med selskabet om, hvilke behov du har. Det kræves også, at man tegner en ansvarsforsikring på hesten – ofte vil hesten dog være omfattet af din indboforsikring, så ring til dit forsikringsselskab og undersøg dette, før du tegner endnu en forsikring.
Købeloven indeholder ikke en fortrydelsesret eller regler om en prøveperiode, hvor køber uden yderligere begrundelse er berettiget til at levere hesten tilbage. Det frarådes derfor at indgå sådanne eller lignende aftaler, da der kan opstå uklarhed omkring ansvaret for skader eller lignende opstået i en sådan periode.
Samtidig med, at hesten overleveres til køber, skal køber også have hestepasset udleveret, da det altid skal følge hesten, og køber skal have udleveret sælgers ejercertifikat, som underskrives af begge parter. Certifikatet er købers bevis for ejerskab og svarer til en registreringsattest på en bil. Køber skal inden for 30 dage efter handlens gennemførelse registrere ejerskiftet. Dette sker ved indsendelse af ejercertifikatet til Videncentret for Landbrug eller specifikt for islandske heste til Avlskontoret for Islandske Heste. Der opkræves et mindre gebyr herfor.
Herefter er det bare at nyde tiden sammen med sin nye bedste ven….og skulle der opstå problemer, så kontakt advokaten.