Erstatning efter trafikuheld

Hvert år kommer næsten 3000 personer til skade i trafikken. Følgerne efter ulykkerne varierer. Nogle slipper med knubs, andre pådrager sig alvorlige skader med vidtgående følger, både helbredsmæssigt, arbejdsmæssigt, socialt og økonomisk.

Hvis du bliver kørt ned eller på anden vis kommer til skade i trafikken og der er et andet køretøj involveret, har du som udgangspunkt altid ret til erstatning for dine personskader fra modpartens ansvarsforsikringsselskab. Skadevolders ansvarsforsikring hæfter direkte over for den tilskadekomne, også for følgerne efter ulykken.

I trafikken gælder såkaldt "Objektivt ansvar". Det betyder, at modpartens ansvarsforsikringsselskab er erstatningsansvarlig, også selv ingen er skyld i skaden.

Hvis bilist A og B kører ind i hinanden, så har begge parter som udgangspunkt krav på erstatning fra hinandens ansvarsforsikringer - de er så at sige ansvarlige over for hinanden. 

Det er kun, hvis der indgår alkohol eller narkotika, eller hvis man har handlet meget forkert, at der kan blive tale om et fradrag i erstatningen grundet egen skyld.

De forskellige erstatningsposter og opgørelsen af disse reguleres af Erstatningsansvarsloven.

Erstatningsposterne kan udgøre godtgørelse for svie- og smerte, varigt mén, erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og varigt erhvervsevnetab samt dækning af behandlingsudgifter og øvrige tab.

Som skadelidt er man (ud over at være kommet til skade) ofte alene om at tage stilling til og have ansvaret for at rejse sine erstatningskrav. Det er for mange både besværligt, energikrævende og usikkert. Forsikringsselskabet er ikke forpligtet til at hjælpe - og forsikringsselskaberne har jo reelt mest interesse i at begrænse udbetaling af erstatning og afslutte sagen hurtigst muligt.

Henset til tilskadekomnes vanskelige situation er der i indført ret til at få dækning for rimelige advokatudgifter. 

Erstatningsadvokater har stor erfaring med trafikuheld og god indsigt i det regelsæt, der regulerer erstatningsudbetalingen. Advokatens fornemste opgave er at varetage den skadelidtes interesser. Advokaten skal sætte tingene i gang og sørge for, at tingene sker, så den tilskadekomne kan koncentrere sig om at blive rask.

Hos Selandia Advokater hjælper vi hvert år mange tilskadekomne med at få tilkendt og udbetalt erstatninger fra ansvarsforsikringsselskaberne. Ofte er den tilskadekomne ikke selv klar over, hvilke erstatningsmuligheder, der er tale om – man har en fornemmelse af, at man er berettiget til erstatning, men hvordan den kan gøres op og så videre, ved man sjældent ret meget om, hvis ikke man arbejder med den sagstype. 

Omfattende skader medfører ofte lange sygemeldinger, nedgang i arbejdstid, omskolinger eller overgang til andet mindre belastende arbejde. Arbejdsmæssige skift og reguleringer tager lang tid, hvilket betyder, at det er vigtigt, at erstatningssagerne ikke afsluttes for tidligt. 

En regulering i arbejdstid fra 37 timer til 30 timer af helbredsmæssige årsager efter en trafikulykke kan i nogle tilfælde betyde erstatningskrav på mellem kr. 500.000 og op til kr. 1.000.000,00. 

En erstatningsadvokat vil sørge for, at dine erstatningsmuligheder optimeres. Advokaten fører dialogen med forsikringsselskaberne og sørger for at indhente de nødvendige oplysninger fra dig. Det er derfor en god idé så tidligt som muligt at søge bistand hos en advokat. Hvis jeg som advokat vurderer, at der ikke er udsigt til erstatning, vil jeg naturligvis fortælle dig det, men ellers aftaler vi, hvad der skal gøres. 

Så kan du som tilskadekommen bruge dine kræfter på at blive rask, mens din advokat fokuserer på at få den bedst mulige økonomiske kompensation til dig, så du kan få det bedste udgangspunkt for at fortsætte dit liv efter skaden.

 


<< Tilbage til oversigten