Ejerregister for selskaber
Selskaber skal registrere deres ejere i et online register.
Ejerregistret
Ejerregisteret er et nyt offentligt register under Erhvervsstyrelsen.
Fra den 15. december 2014 har alle danske aktieselskaber, anpartsselskaber, partnerselskaber og iværksætterselskaber været forpligtede til at registrere deres ejere i Ejerregisteret, hvis de ejer 5 % eller mere af selskabet.
Ejerregistret bliver offentligt tilgængeligt fra den 15. juni 2015. Indtil da har selskaberne haft pligt til at registrere ejeroplysningerne, men de registrerede oplysninger har ikke været offentligt tilgængelige.
Formålet er at skabe mere åbenhed om ejerforholdene i danske selskaber. Det giver bedre muligheder for at leve op til reglerne om modvirkning af hvidvask og forbedrer offentlige myndigheders efterforskningsmuligheder.
Ejerregister og ejerbog
Ejerregistret må ikke forveksles med ejerbogen, som er en fortegnelse over samtlige et selskabs ejere og panthavere (tidligere kaldet aktiebog eller anpartshaverfortegnelse). Det er to helt adskilte registreringer, hvor kun Ejerregistret vil blive offentligt tilgængeligt. Selskaber har fortsat pligt til at føre ejerbog, men vil dog kunne vælge at føre ejerbogen via Erhvervsstyrelsens system på www.virk.dk.
Registreringspligt
Kapitalejere, som ejer 5 % eller mere af et selskab, skal registrere sig i ”Ejerregisteret”
Det følger af selskabsloven, at en ejer af kapitalandele i et selskab skal give selskabet meddelelse, når kapitalandelene udgør 5 procent eller mere af den samlede kapital eller stemmerettigheder i selskabet. Der skal ligeledes gives meddelelse, når der sker ændringer i ejerforholdene for 5 % eller mere.
Tidligere skulle selskaber indføre meddelelser om ejerforhold i en aktionærfortegnelse, men fremover skal ejerforholdene i stedet registreres i Ejerregistret.
Registrering i Ejerregistret skal foretages online via www.virk.dk ved brug af elektronisk signatur.
Registreringspligten omfatter personer med pant i selskabets kapitalandele, hvis panthaver ”råder over stemmeretten” til kapitalandele (5 procent eller mere) og ”har til hensigt at udnytte den”. Det er panthaver, som skal orientere selskabet om pantsætningen.
Manglende registrering kan medføre bøde til medlemmerne af selskabets ledelse.
Frist for registrering
Fristen for registrering i Ejerregistret er ifølge det nye udkast til bekendtgørelse ”hurtigst muligt” efter, at selskabet har modtaget meddelelse om ændringer i ejerforhold.
For selskaber stiftet før 15. december 2014 skal registrering være foretaget senest den 15. juni 2015. Ændringer i disse selskaber, som sker den 15. december 2014 eller senere, skal registreres i Ejerregistret ”hurtigst muligt”.
For selskaber stiftet den 15. december 2014 eller senere, skal første registrering af ejerforhold ske inden for 2 uger efter stiftelsen.
Selskabets ansvar at registrere ejerforhold
Selskabets ledelse er ansvarlig for, at registreringerne sker rettidigt og følges op ved ændringer. For de fleste danske selskaber med en eller få ejere, skal registrering dog kun gennemføres en eller få gange i selskabets levetid. Selskaberne kan vælge at foretage registreringer selv eller eventuelt hente bistand hos revisor eller advokat. Selandia Advokater bistår gerne med registreringen.
Registreringspligtige oplysninger
Registreringer i Ejerregistret skal som minimum indeholde oplysninger om samlet besiddelse af kapitalandele samt stemmerettigheder, samt oplysninger til identifikation af den pågældende ejer, panthaver m.v. med fuldt navn, CPRnummer og bopæl (hvis fysisk person) eller navn, CVR-nummer og hjemsted (hvis selskab).